lap tetejére Angol bulldogok, francia bulldogok szembetegségei - Kutya szemészet és kutya szembetegségek

Angol bulldogok, francia bulldogok szembetegségei - Kutya szemészet és kutya szembetegségek

Tartalomhoz ugrás

Angol bulldogok, francia bulldogok szembetegségei

 
Angol bulldogok, francia bulldogok jellemző szemészeti megbetegedései

 
                                                     Harmadik szemhéj mirigy előesés

A harmadik szemhéj a szem belső sarkában található kötőhártya kettőzet. Feladatai közé tartozik a szem, a szaruhártya védelme, a könnytermelés, illetve különböző immunglobulinok termelése is. Jellemzően nagy testű, laza felépítésű kutyák megbetegedése.
 Kialakulásának okai
 
·         gyulladás (por, magas káros gáz koncentráció, kórokozók)
 
·         trauma
 
·         kötőszövet lazasága
 
Az előesés jellegzetes képet mutat, a szem belső sarkában megjelenik egy pirosas színű képlet, ezért is nevezik sok helyen „cseresznye szemnek”.Gyógykezelése történhet gyógyszeres úton, szemcseppekkel amennyiben az előesés még nem régebbi 48 óránál. Amennyiben az előesés régebbi a szemhéjban kedvezőtlen strukturális elváltozások mennek végbe és a gyógyszeres kezelés nem lesz elegendő. Ekkor már az esetek többségében műtéti beavatkozásra van szükség
         
                                                      Szaruhártya fekély
 

A szaruhártya a szem elülső felületén helyezkedik el, feladata a szem védelme, illetve a fény útjának biztosítása.
 
Fekély esetén a szaruhártya folyamatossága megszakad. Megkülönböztetünk felületes és mély fekélyt. Felületes fekély esetén a legfelső réteg, az epithel sérül. Mély fekély esetén a stroma és az a legbelső réteg is érintett.
 
Súlyos esetben akár azegész szaruhártya átszakadhat, a szem megnyílik a külvilág felé és a szemet kitöltő folyadék szivárogni kezd.  Kialakulásának okai: trauma (macskakarmolás, ágak, toklász), rendellenesen növő szempillák, befelé forduló szemhéj, szemhéji szövetszaporulat, fertőzés (baktérium, gomba, vírus).
 
Rövid orrú (brachycephal) kutyák esetében a sekélyebb szemgödör, kintebb helyeződő szemgolyó következtében gyakrabban találkozhatunk ezzel a megbetegedéssel, hiszen a szem sokkal jobban ki van téve a különböző környezeti hatásoknak.Szaruhártya fekély esetén a kutya fénykerülő, hunyorog, dörzsöli a szemét, a fájdalom miatt megváltozik a viselkedése. A szaruhártyán kékes-szürkés, bizonyos esetekben szabad szemmel is láthatóvá válik a folytonossági hiány és a szaruhártyában erek jelenhetnek meg.
 
A fekély kezelése a mélységétől, súlyosságától függ. Enyhe, felületi sérülés esetén elegendő lehet a szemcseppes kezelés. Súlyosabb esetekben a szem műtéti kezelésére van szükség.
 
 
 
                                                             Entropium, ectropium
 

A szemhéjak befelé fordulását entropiumnak nevezzük. Normál esetben a szemhéjak párhuzamos állásúak a szaruhártyával. Entropium esetén a befelé forduló szemhéjon található szempillák, szőrszálak súlyos szaruhártya irritációt okoznak. Az irritáció állandó gyulladást okoz, a szem váladékozik, az állat hunyorog, a szaruhártya kékes színű, ödémás lesz, fekély, pigmentáció alakulhat ki. Kialakulásának hátterében általában genetikai okok állnak, gyógykezelése szemhéj plasztikával történik.
 
A szemhéj kifelé fordulását nevezzük ectropiumnak. Normál esetben a szemhéjszélek a szaruhártyával párhuzamosan állnak, így védve a szaruhártyát a kiszáradástól, kórokozóktól, portól, szennyeződésektől. Amennyiben a szemhéj kifelé fordul a szaruhártya, kötőhártya védtelenné válik ezektől a külső behatásoktól, könnyen kiszárad és a por valamint kórokozók tapadhatnak meg rajta, menynek következtében a kötőhártya a normális halvány rózsavörös helyett erősen kipirult, vörös színű lesz. Kialakulásának hátterében általában genetikai okok állnak, de kialakulhat trauma következtében is.  Gyógykezelése műtéti úton történik.
 

                                                      Glaukóma (zöldhályog)
 

A glaukóma egy neurodegeneratív betegség, mely gyakran a szemnyomás megemelkedésével jár. Normál esetben a szemnyomás 20 Hgmm alatt van. Amennyiben ez a érték emelkedett az súlyosan károsítja a szem minden struktúráját. A magas nyomás következtében oxigén és tápanyag ellátási zavar alakul ki a szemben, többek között a retinában. A retina sejtjei különösen érzékenyek az oxigénhiányra, így magas szemnyomás esetén igen gyorsan elpusztulnak. A glaukóma hátterében nagyon gyakran genetikai okok állnak, de kialakulhat egyéb szemészeti megbetegedés vagy anyagcserezavar, egyéb szervi megbetegedések következtében is. Jellemző tünetei a kipirult kötőhártya, ínhártya, kékes-szürkés szaruhártya, tág pupilla, váladékozás, hunyorgás, szemdörzsölés vagy a szem méretének megnövekedése. Kezelése ideiglenesen történhet szemcseppek is, azonban végleges megoldást csak a műtéti beavatkozás jelenthet.
Hétfőtől Péntekig: 14:00-17:00
Vissza a tartalomhoz