lap tetejére Boxerek szembetegségei - Kutya szemészet és kutya szembetegségek

Boxerek szembetegségei - Kutya szemészet és kutya szembetegségek

Tartalomhoz ugrás

Boxerek szembetegségei

         Boxerek jellemző szembetegségei
                                                                                                                                                                                                                  
Harmadik szemhéj mirigy előesés

A harmadik szemhéj a szem belső sarkában található kötőhártya kettőzet. Feladatai közé tartozik a szem, a szaruhártya védelme, a könnytermelés, illetve különböző immunglobulinok termelése is. Jellemzően nagy testű, laza felépítésű kutyák megbetegedése, boxerben is gyakran előfordul.
 
Kialakulásának okai
 
·         gyulladás (por,magas káros gáz koncentráció, kórokozók)
·         trauma
·         kötőszövet lazasága
Az előesés jellegzetes képet mutat, a szem belső sarkában megjelenik egy pirosas színű képlet, ezért is nevezik sok helyen „cseresznye szemnek”.Gyógykezelése történhet gyógyszeres úton, szemcseppekkel amennyiben az előesés még nem régebbi 48 óránál. Amennyiben az előesés régebbi a szemhéjban kedvezőtlen strukturális elváltozások mennek végbe és a gyógyszeres kezelés nem lesz elegendő. Ekkor már az esetek többségében műtéti beavatkozásra van szükség.
 
 
Ectropium
 
A szemhéj kifelé fordulását nevezzük ectropiumnak. Normál esetben a szemhéjszélek a szaruhártyával párhuzamosan állnak, így védve a szaruhártyát a kiszáradástól, kórokozóktól, portól, szennyeződésektől. Amennyiben a szemhéj kifelé fordul a szaruhártya, kötőhártya védtelenné válik ezektől a külső behatásoktól, könnyen kiszárad és a por valamint kórokozók tapadhatnak meg rajta, menynek következtében a kötőhártya a normális halvány rózsavörös helyett erősen kipirult, vörös színű lesz. Kialakulásának hátterében általában genetikai okok állnak, de kialakulhat trauma következtében is.  Gyógykezelése műtéti úton történik.
 

                                                            Szaruhártya fekély
 

A szaruhártya a szem elülső felületén helyezkedik el, feladata a szem védelme, illetve a fény útjának biztosítása.
 
Fekély esetén a szaruhártya folyamatossága megszakad. Megkülönböztetünk felületes és mély fekélyt. Felületes fekély esetén a legfelső réteg, az epithel sérül. Mély fekély esetén a stroma és az a legbelső réteg is érintett.
 
Súlyos esetben akár azegész szaruhártya átszakadhat, a szem megnyílik a külvilág felé és a szemet kitöltő folyadék szivárogni kezd.  
 

Kialakulásának okai
 
·         trauma (macskakarmolás, ágak, toklász)
 
·         rendellenesen növő szempillák
 
·         befelé forduló szemhéj
 
·         prominens orrháti redő
 
·         szemhéji szövetszaporulat
 
·         fertőzés (baktérium, gomba, vírus)
 
Rövid orrú (brachycephal) kutyák esetében a sekélyebb szemgödör, kintebb helyeződő szemgolyó következtében gyakrabban találkozhatunk ezzel a megbetegedéssel, hiszen a szem sokkal jobban ki van téve a különböző környezeti hatásoknak.
 
Szaruhártya fekély esetén a kutya fénykerülő, hunyorog, dörzsöli a szemét, a fájdalom miatt megváltozik a viselkedése. A szaruhártyán kékes-szürkés, bizonyos esetekben szabad szemmel is láthatóvá válik a folytonossági hiány és a szaruhártyában erek jelenhetnek meg.
 A fekély kezelése a mélységétől, súlyosságától függ. Enyhe, felületi sérülés esetén elegendő lehet a szemcseppes kezelés. Súlyosabb esetekben a szem műtéti kezelésére van szükség.
Hétfőtől Péntekig: 14:00-17:00
Vissza a tartalomhoz