lap tetejére Dermoid - Kutya szemészet és kutya szembetegségek

Dermoid - Kutya szemészet és kutya szembetegségek

Tartalomhoz ugrás

Dermoid

A dermoid egy, a choristomák közé tartozó, rendellenes helyen növő, jóindulatú szövetszaporulat.  
Érintetett lehet a szemhéj, a kötőhártya, a szaruhártya vagy a harmadik szemhéj is.
A dermoid a normál bőr különböző szöveteit, képleteit tartalmazhatja, mint az epidermis, dermis, zsírszövet, faggyúmirigy, szőrtüsző vagy a szőrszálak. Egyes fajtákban genetikai okok állhatnak a háttérben, gyakran érintett fajták a bernáthegyi, német juhászkutya, tacskó, welsh corgi. Mivel egy fejlődési rendellenességről van szó, így már születéstől kezdve észlelhető jelenléte. A gazdinak az abnormális helyen látható bőrképlet, gyakran a rajta található szőrszálak tűnnek fel.

A dermoid folyamatos irritációt vált ki, az állat ennek következtében sokat hunyorog, szeme erősen kipirul és váladékozhat. A szaruhártya a folyamatos irritáció következtében ödémás lehet, szaruhártya fekély alakulhat ki,
Gyógykezelése minden esetben sebészi úton történik. Megfelelő előkészítés után altatásban mikrosebészeti eszközök állnak rendelkezésre a sikeres beavatkozás elvégzéséhez. A műtétet követően otthon szemcseppes kezelésben kell részesíteni az állatot és a szem védelme érdekében gallér viselése szükséges.

                       

Hétfőtől Péntekig: 14:00-17:00
Vissza a tartalomhoz