lap tetejére Kutyafajták - Kutya szemészet és kutya szembetegségek

Kutyafajták - Kutya szemészet és kutya szembetegségek

Tartalomhoz ugrás

Kutyafajták


Francia bulldog


A francia bulldogot 1898-ban ismerték el önálló fajtaként, előtte az angol bulldog kisebb változataként tartották nyilván. Az Angliából Franciaországba vándorolt csipkeverők bulldogjait keresztezték a franciák griffonokkal és terrierekkel így alakult ki ez a molosszus típusú, denevér fülű, intelligens és szelíd fajta, mely napjainkban igen nagy népszerűségnek örvend.
A francia bulldog egy bohókás, vidám fajta. Okos, de sokszor nagyon makacs. Családtagként érzi jól magár, kiváló játszótárs. Más kutyákkal jól kijön, de bizonyos esetekben dominánsan viselkedhet. Nem egy tipikusan kerti kutya, rövid orra miatt a meleget, rövid szőre miatt pedig a hideget viseli nehezen.
A lapos orra és zömök felépítése miatt sajnos számos egészségügyi probléma fordul elő a francia bulldogok körében.


Mopsz

A mopsz egy ősi kínai kutyafajta, a lo-sze leszármazottja. Már a kezdetekben sem sima udvaron tartott, házőrzésre használt kutya, palotákban tartották és tenyésztették őket főként eunochok, gazdáik pedig nemesi, királyi családok tagjai voltak. Tenyésztésénél fontos szempont volt a nagy, rugalmas bőr, a kicsi termet és az arcon lévő ráncok megléte, melyre hercegi jegyként tekintettek. Európába a XVI-XVII. században érkezhettek be ezek e tompa orrú, zömök kutyák. A XIX. században népszerűsége csökkent, azonban napjainkban újra aranykorát éli.
Jellemét tekintve egy vidám, játékos és hűséges társ, agresszióra egyáltalán nem hajlamos, a gyerekeket nagyon szereti. Még idős korában is kapható egy kis játékra. Szereti a hasát, ezért jutalomfalattal könnyű bármire rávenni. Viszont hízásra hajlamos, így figyelni kell rá.
Szeret a szabadban lenni, de nem tipikusan kerti kutya ugyanis tömpe orra miatt nehezen bírja az időjárás változást, a melegre és a hidegre is érzékeny.
Kistermetű, hengeres testű, zömök felépítésű kutya. Feje kerek, szeme nagyok, sötétbarnák, kidülledőek. Rövid, tömött bundája van, mely sok gondozást nem igényel. Rendszeresen kell viszont tisztítani a ráncai között lévő bőrfelületet, ugyanis az összefekvő ráncok közötti rész könnyen befülled, ami kedvező mikroklímát biztosít különböző kórokozóknak.
Zömök felépítése, tömpe orra és dülledt szemei miatt azonban sajnos számos egészségügyi problémára hajlamosak.


Boston terrier

A boston terrier kialakulása az 1800-as évekre tehető. Ebben az időben igen kedvelt szórakozásnak számított Amerikában a kutyaviadal. A tökéletes harci kutya létrehozása érdekében Angliából behozott bulldogokat és angol terriereket kereszteztek. A fennálló fül érdekében francia bulldogokat is bevontak a tenyésztésbe. Így jött létre ez a ma egyre nagyobb népszerűségnek örvendő fajta, melyet 1893-ban fogadott el az Amerikai Kennel Club.
Természetesen a mai boston terrierekben az agressziónak nyoma sincs, igazi családi kedvencek. Nagyon energikus, imád játszani és nagyon intelligens, ezért könnyen tanítható fajta. Könnyen alkalmazkodik, ha kell, órákig alszik az autóban, de egy kis játékra bármikor kapható. Idegenekkel szemben kissé tartózkodó lehet. Éberen figyel, de nem sokat ugat.

Rövid orra miatt a melegre érzékeny, könnyen hőgutát kaphat és mivel nagyon vékony aljszőrrel rendelkezik, a hidegben könnyen megfázhat.
Jellegzetességei közé tartoznak a nagy felálló fülek és a hatalmas szemek. Sokan összekeverik a francia bulldoggal, pedig sokkal sportosabb testalkatú, hosszabb lábú kisebb testtömegű fajtáról van szó. Színe lehet fekete, seal (fekete vörös csillogással) vagy csíkos, de fontos, hogy mindig fehér rajzolattal. A standard három méretet különböztet meg testsúly alapján de kiállításokon nincsenek külön csoportba sorolva ez alapján a kutyák.
Mivel atletikusabb felépítésű mint a francia bulldog vagy a mopsz így a mozgásszervi megbetegedések kevésbé érintik, azonban rövid orra miatt a légzőszervi betegségekre és nagy kissé dülledt szemei miatt a különböző szemészeti megbetegedésekre is hajlamos ez a fajta.


Angol bulldog

Az angol bulldog ősét Angilában tenyésztették ki a 16.-17- században. Kezdetben bikák terelésére használták őket. Nem túl nagy méretüknek köszönhetően könnyebben mozogtak az állatok között és előreugró álkapcsukkal hosszú ideig tudták tartani satuszerű harapásukat a bikák megfékezése érdekében. Szintén fontos szerepük volt a nagy népszerűségnek örvendő bikaheccek során. A kipányvázott bikára engedték a bulldogokat, és teljesítményüket egy szabályrendszer alapján pontozták. Később mikor ebben a szerepkörben már nem volt szükség a fajtára mopszokkal keresztezték és így alakult ki a mai békés, nyugodt angol bulldog.
Természetét tekintve egy nagyon barátságos fajtáról van szó, mely könnyen alkalmazkodik, és remek humorérzékkel rendelkezik. Mindig vidám nincs nagy mozgásigénye napi két három rövid sétával beéri. Lakásban is tartható, ritkán ugat. Gazdáját, családját feltétel nélkül szereti, idegenekkel szemben sem agresszív. Testalkata miatt nem alkalmas kutyás sportokra, de szívesen részt vesz a családi programokon, kirándulásokon.
Erős, zömök felépítésű kutya, lábai rövidek, mancsai kerekek. Nyaka vastag, koponyája nagy, erőteljes, szemei kerekek. Szőre rövid, nagyon sok színváltozat van. Tömpe orra miatt érzékeny a melegre, könnyen hőgutát kaphat, ezért nagy meleg figyelni kell rá. Nem kifejezetten kinti kutya, szüksége van a házba történő bejárásra.
Felépítéséből adódóan számos mozgásszervi, légzőszervi, bőrgyógyászati és szemészeti probléma gyakori az angol bulldogok körében.

Hétfőtől Péntekig: 14:00-17:00
Vissza a tartalomhoz