lap tetejére Optikai koherencia tomográf (OCT) - Kutya szemészet és kutya szembetegségek

Optikai koherencia tomográf (OCT) - Kutya szemészet és kutya szembetegségek

Tartalomhoz ugrás

Optikai koherencia tomográf (OCT)

Magyarországon egyedül rendelőnkben található meg ez az eszköz. A legmodernebb diagnosztikai eszközök közé sorolható. Működése hasonló az ultrahangéhoz, azonban itt a fizikai hullám egy beépített fényforrásból származik. Mivel a fény rövidebb hullámhosszú a hangnál, így a kapott képek felbontása megközelíti a szövettani szintet, sőt a hanghullámokkal ellentétben még vivőanyagra sincs szükség, a vizsgálat során nem kell hozzáérnünk a szemhez.
Az eszköz segítségével vizsgálható a szaruhártya, a szivárványhártya, a csarnokzug illetve a retina rétegei és a látóidegfő is. A gép többféle funkcióval rendelkezik, segítségével megmérhető a szaruhártya vastagsága, illetve nagyon apró elváltozások is észlelhetőek benne.
Nagyon hasznos a csarnokzug vizsgálatában is, a szaruhártya és a szivárványhártya egymással bezárt szöge pontosan lemérhető, mely fontos a glaukóma típusainak elkülönítésében. Alaposan vizsgálható vele az elülső csarnok is, az esetlegesen itt előforduló összenövések megállapíthatóak ezzel az eszközzel. Nagyon értékes funkciói közé sorolható, hogy a retinát rétegenként tudjuk vizsgálni, a gép képes a teljes retina, a külső retina és a belső retina vastagságának mérésére is. Funkciói közé tartozik még, hogy képes mérni, hogy a ganglion sejtek hány százaléka pusztult el, illetve a látóidegfő alakját, besüllyedésének mértékét is elemezni képes.
Ennek a rengeteg funkciónak köszönhetően nagyon alapos vizsgálatra képes, és más eszközökkel még nem létható elváltozások észlelésére is lehetséges a segítségével.
A vizsgálathoz általában bódításra van szükség, hiszen teljes mozdulatlanság kell a képek elkészítéséhez.
Hétfőtől Péntekig: 14:00-17:00
Vissza a tartalomhoz