lap tetejére Patellaficam - Kutya szemészet és kutya szembetegségek

Patellaficam - Kutya szemészet és kutya szembetegségek

Tartalomhoz ugrás

Patellaficam

Gyakori betegségek
(térdkalácsficam, patella luxatio)

Az elülső keresztszalag szakadás mellett ez  a másik leggyakoribb térdprobléma kutyák esetében. Főként kistestű kutyák betegsége, leggyakrabban valamilyen congenitalis, veleszületett elváltozás is van  a hátterében. 
Patellaficamról beszélünk, ha  a térdkalács mediális(befelé) vagy laterális(kifelé) irányba, rendellenesen elmozdulva elhagyja az árkát. Döntő többségben( 90-95%-ban) mediális irányú ficammal találkozunk, laterális ritka, főleg nagytestű kutyák betegsége.  Normál esetben a combcsonti condylusok által képezett árokban ( sulcus trochlearis) siklik a patella( pontosabban a négy irányba szalagok által kihorgonyzott térdkalács alatt mozog a combcsont- femoropatelláris szánizület). Ha bármilyen mértékben, bármilyen irányban ez kimozdul, kimozdítható ad max. nyújtott végtagnál az minden esetben kórosnak minősül. 
Hátterében lehet trauma, sérülés is, de döntő többségben örökletes bántalom, és gyakran kétoldali.
 
Alapvetően egy összetett betegségről beszélhetünk( ezért műtéti megoldása sem egységes, sokszor különböző technikákat , kombinációkat alkalmazunk sebészként), combcsont, sípcsont, patellaárok deformitásai akár önállóan, akár kombináltan okozhatják. Bírálati szempontból két kategória létezik: mentes és nem mentes( ezen belül I-IV. fokozat állapítható meg súlyossági foktól függően)
 
Patellaficam szűrése, vizsgálata és megállapítása alapvetően fizikális vizsgálattal történik, ezért is nagyon fontos, hogy kellően tapasztalt, az ortopédiában jártas állatorvos végezze! Szükség esetén RTG vizsgálat is szükséges lehet.
 Minden esetben javasolt a beteg műtéti kezelése, mert az időben elvégzet műtéttel, későbbi betegségek előzhetőek meg!!! Patellaficam tulajdonképpen a térdizület instabailitásához vezet, ezáltal a keresztszalag szakadás esélye sokkal nagyobb, gyakran találkozunk a 2 betegséggel együtt. Gyakran alakul ki súlyos krónikus izületgyulladás, mivel a ki-be ugráló térdkalács ledarálja, lekoptatja az izületi porcot, akár le is vállhatnak nagyobb darabok, melyek komoly fájdalmat jelentenek.


Hétfőtől Péntekig: 14:00-17:00
Vissza a tartalomhoz