lap tetejére Spánielek szembetegségei - Kutya szemészet és kutya szembetegségek

Spánielek szembetegségei - Kutya szemészet és kutya szembetegségek

Tartalomhoz ugrás

Spánielek szembetegségei

Spánielek jellemző szemészeti megbetegedései

                                                                       
                                                          Szárazszem-betegség

Szárazszem-betegség estén a könnytermelés nem megfelelő mértékben történik. A csökkent könnytermelés következtében a szaruhártya kiszárad, a kötőhártya kipirul, a szem váladékozik, az állat sokat hunyorog. A felszakadt, elégtelen könnyréteg miatt állandó irritáció, gyulladás alakul ki, melynek következtében a szaruhártya állományában erek jelennek meg, szaruhártya fekély, barna színű pigmentáció alakulhat ki. A betegség hátterében állhat alulfejlett könnymirigy, fertőzés, anyagcserezavarok vagy immunológiai okok is. Gyógykezelése szemcseppekkel történik, kialakulása estén minden esetben élethosszig tartó kezelésre van szükség.


Szürkehályog
A szürkehályog vagy más néven catarcata a szemlencse elszürkülésével járó megbetegedés. Egészséges kutyában a szemlencse átlátszó, így zavartalan utat biztosít a fény retinára történő vetülésének. Szürkehályog esetén a fény nem tud megfelelően áthaladni rajt, ráadásul rugalmasságából is veszít, melynek következtében a fény sem a megfelelő helyre érkezik így a látás nem lesz éles. Legszembetűnőbb tünete, hogy a normál esetben fekete pupilla szürkés-fehéres színűvé válik. Kezdetben sötétedéskor, majd nappali fénynél is látászavar jelentkezik, a kutya nehezen tájékozódik. Kialakulásának okai: gyulladás, cukorbetegség, idős kor, trauma, toxikózis, fertőzés, kortikoszteroidok, hypocalcaemia de lehet öröklött megbetegedés is. Szemcseppes kezeléssel nem csak műtéti beavatkozással gyógyítható.
                                                   
                                                  Glaukóma

A glaukóma egy neurodegeneratív betegség, mely gyakran a szemnyomás megemelkedésével jár. Normál esetben a szemnyomás 20 Hgmm alatt van. Amennyiben ez a érték emelkedett az súlyosan károsítja a szem minden struktúráját. A magas nyomás következtében oxigén és tápanyag ellátási zavar alakul ki a szemben, többek között a retinában. A retina sejtjei különösen érzékenyek az oxigénhiányra, így magas szemnyomás esetén igen gyorsan elpusztulnak. A glaukóma hátterében nagyon gyakran genetikai okok állnak, de kialakulhat egyéb szemészeti megbetegedés vagy anyagcserezavar, egyéb szervi megbetegedések következtében is. Jellemző tünetei a kipirult kötőhártya, ínhártya, kékes-szürkés szaruhártya, tág pupilla, váladékozás, hunyorgás, szemdörzsölés vagy a szem méretének megnövekedése. Kezelése ideiglenesen történhet szemcseppek is, azonban végleges megoldást csak a műtéti beavatkozás jelenthet.
Hétfőtől Péntekig: 14:00-17:00
Vissza a tartalomhoz