lap tetejére Szaruhártya fekély - Kutya szemészet és kutya szembetegségek

Szaruhártya fekély - Kutya szemészet és kutya szembetegségek

Tartalomhoz ugrás

Szaruhártya fekély


A szaruhártya (cornea) a szem elülső felületén helyezkedik el. A szaruhártya legkülső rétege az endothel, ezt követi a Bowman hártya, majd a stroma, a Descemet hártya majd pedig a legbelső réteg az epithel. Ezek a rétegek úgy illeszkednek egymásra, mint a hagyma levele. A rétegek egymáshoz kapcsolódása, és a sejtrétegek összehangolt működése biztosítja, hogy a szaruhártya átlátszó legyen és rajta a fény zavartalanul átjusson.
Fekélyről abban az esetben beszélünk, ha a szaruhártya folyamatossága megszakad. Mélysége szerint megkülönböztetünk felületes és mély fekélyt. Felületes fekély esetén a legfelső réteg, az epithel sérül, míg mély fekély esetén a stroma és az a legbelső réteg, az endothel is érintett.
Súlyos esetben az egész szaruhártya átszakadhat, perforálódhat, és a szem megnyílik a külvilág felé.  
A szaruhártya fekély kialakulásának számos oka lehet. Gyakran alakul ki fekély valamilyen trauma következtében, például macskakarmolás, szaladgálás során szembe csapódó gallyak, ágak miatt, illetve a szembe került toklász is oka lehet. A rendellenes szemhéjállás (például a szemhéj befordulása, orvosi műszóval az entropium), rendellenes irányba vagy helyen növő szőrszálak, szempillák miatt.  A szemhéjakon előforduló szövetszaporulat, daganatok a folyamatos irritáció miatt szintén okozhatnak fekélyt. Fertőző kórok (baktérium, vírus, gomba) szintén állhat a szaruhártya fekély hátterében, például macskáknál a herpesvirus fertőzés.
Mopszok, francia bulldogok, angol bulldogok és boston terrier esetében is gyakran találkozhatunk ezzel a megbetegedéssel, melynek több oka van. Ezeknek a fajtáknak koponyájuk méretéhez képest nagy szemgolyóval rendelkeznek, melyet a szemhéjaik nem minden esetben fednek le elsősorban alvás közben, így a szaruhártya kiszárad, ellenálló képessége csökken. Szemük helyzete, dülledtsége miatt a traumás sérülésekre is sokkal hajlamosabbak a többi kutyafajtánál. Nagyon gyakori továbbá ezeknél a fajtáknál a glaukóma, más néven zöldhályog melynek következtében megnövekedhet a szemnyomás, a nagy nyomás folyamatosan feszíti a szaruhártyát, ami végül fekély kialakulásához vezethet.
Ha a szaruhártya megsérül, folytonossága megszakad, a különböző kórokozók könnyen el tudnak szaporodni a sérült területeken. Bizonyos baktérium csoportok úgynevezett proteolitikus enzimeket termelnek, melynek következtében a szaruhártya fehérjéi feloldódnak és létrejön az úgynevezett lágyuló fekély. Ez a fekély típus különösen jellemző a mopszok, francia és angol bulldogok körében.
Szaruhártya fekély esetén feltűnhet a gazdának, hogy a kutya hunyorog, fénykerülővé válik, dörzsöli a szemét, a fájdalom miatt megváltozik a viselkedése. A szaruhártyán kisebb-nagyobb területen homály jelenik meg, kékes színűvé válik az ödéma miatt. Sok esetben látható maga a folytonossági hiány is.
A szaruhártyában normális esetben nincsenek erek, a létrejött fekélyt azonban a szervezet megpróbálja meggyógyítani, ilyenkor a szaruhártyában érsarjadzás indul meg, illetve pigmentet tartalmazó sejtek vándorolhatnak a fekély helyén kialakuló hegszövetbe, így a szaruhártya elveszti átlátszóságát és barnás-feketés színűvé válik.
A fekély kezelése a mélységétől függ. Enyhe, felületi sérülés esetében kedvence szemcseppes kezelésben fog részesülni. A szemcseppek segítségével csökkentjük a gyulladást, a fájdalmat és segítjük a szaruhártya gyógyulását. Súlyosabb esetekben a szem műtéti kezelésére van szükség. Ebben az esetben a szaruhártyát megtisztítjuk, az elhalt hámszövetet eltávolítjuk. Ezt követően terápiás kontaktlencse kerül felhelyezésre, illetve a szemhéjakat ideiglenesen összeöltjük a szaruhártya védelme érdekében. A műtét után a kutyának gallért kell viselnie a varratok kiszedéséig. Abban az esetben, ha a szaruhártya ereződött vagy pigmentálódott szükség van lézeres műtéti beavatkozásra is a sarj erek elkoagulálása, illetve a pigmentálódás megállítása, vékonyítása, megszüntetése érdekében.

Hétfőtől Péntekig: 14:00-17:00
Vissza a tartalomhoz