lap tetejére Szaruhártya pigmentáció - Kutya szemészet és kutya szembetegségek

Szaruhártya pigmentáció - Kutya szemészet és kutya szembetegségek

Tartalomhoz ugrás

Szaruhártya pigmentáció


A szaruhártya pigmentáció a mopszok körében nagyon elterjedt szemészeti elváltozás. Kialakulásának valamilyen krónikus, hosszabb ideje fennálló irritáció következménye. Az irritációt okozhatja a szemhéj nem megfelelő állása (entropium, beforduló szemhéj), rendellenes helyen, irányba növő szőrszálak, szempillák, a szemhéjak nem megfelelő záródása vagy a nem megfelelő mértékű könnytermelés, a magas szemnyomás is. A folyamatos irritáció miatt a szaruhártya gyulladásba kerül és a kötőhártyából valamint az ínhártyából érsarjadzás indul meg az irányába, állományába. Ezeken az ereken keresztül jutnak be a pigmentet tartalmazó sejtek a szaruhártya rétegeibe, leggyakrabban a legkülső rétegbe, az epithelbe.
A pigmentet tartalmazó sejtek lerakódása miatt a szaruhártya kisebb-nagyobb területen elveszíti átlátszóságát, sötétbarna, fekete színű lesz. Amint ez az elszíneződés eléri a látóteret zavarni kezdi a kutya látását. Kezdetben, amíg a pigment nem fedi teljes mértékben a látóteret látástévesztést észlelhet a tulajdonos. A kutya bizonytalan, nem szívesen mozog (elsősorban idegen helyen, szürkületben, sötétben). Később, amikor a pigment a teljes látóteret befedi teljes látásvesztés is kialakulhat, ugyanis a fény nem tud lejutni a retinára a szaruhártya átlátszatlansága miatt.
A szaruhártya pigmentáció önmagában konzervatív (gyógyszeres) kezeléssel nem gyógyítható. Minden esetben szükség van lézere műtéti beavatkozásra. A műtét során egy dióda lézerrel az ínhártya és a szaruhártya találkozásának vonalában (limbus) a besarjadzó ereket elkoaguláljuk. Ezáltal megszüntetjük a pigmentet tartalmazó sejtek szaruhártyába jutását. Súlyosabb esetekben ez a beavatkozás több részletben történik a szem kímélése érdekében. A műtétet követően kutyát szemcseppes kezelésben részesítjük. Antibiotikumot, gyulladáscsökkentőt és a szaruhártya regenerálódását segítő hatóanyagot tartalmazó szemcseppet kell otthon a kutya szemébe a gazdinak cseppentenie. A műtétet követően megindul a szaruhártya feltisztulása, a pigmentáció helye halvány, fátyolos területként fog feltűnni. Nagyon fontos, hogy amint a tulajdonos észleli az elváltozást minél hamarabb forduljon szemészhez.

Hétfőtől Péntekig: 14:00-17:00
Vissza a tartalomhoz