lap tetejére Szaruhártya fekély - Kutya szemészet és kutya szembetegségek

Szaruhártya fekély - Kutya szemészet és kutya szembetegségek

Tartalomhoz ugrás

Szaruhártya fekély

Enzo, kétéves mopsz kan

Betegfelvételkor a következőket tapasztaltuk:

Az arc, szemtájék szimmetrikus, az orrháti redők szőrszálai a szemfelszínhez érnek, intenzív irritációt okozva ezzel. A szemhéjak enyhén befelé fordulnak, gennyes váladékkal erősen fedettek. A szemrés megfelelő méretű, a könnypontok fellelhetőek. A kötőhártya enyhén kipirult. A szemgolyók mérete, állása szimmetrikus. A szaruhártya a bal szemen ép, de a medialis canthusból pigmentáció látható, a jobb szemen gennyes váladékkal fedett. A terület megtisztítását követően látható a szaruhártya ödémája, a centrális helyeződésű, fluoreszcein pozitív fekély, továbbá a perifériáról besarjadzó erek, amelyek mérete alapján a sérülés 7-8 naposnak vélhető. Érzékenysége megtartott.

A pupillák normális alakúak, méretűek, a fényre adott reakció a bal szemen renyhe, a jobb szemen nem megítélhető. Funduskamerával vizsgálva a szemfenéki kép normális mindkét szemen, a papilla ép, ödéma, atrophia, törőközeg rendellenesség nincs. Ultrahangos vizsgálat során a szemlencse vonala erősen áttűnik, a sugártest duzzadt, valamint az üvegtestben enyhe denzitásfokozódás látható a gyulladás következtében. Az üvegtesti határhártya ép, a retina vonala húrszerű, retinaleválás nincs.A tapasztaltak indokolták a lézeres műtéti beavatkozást.

Az operáció lépései a következők voltak:

• Kanülálást követő intravénás ketamin és xylazin adagolása, majd reakciómentes alvás
• Tubulálás után a folyamatos oxigén ellátás biztosított
• Műtéti terület izolálása
• Műtéti terület fertőtlenítése 1:5 betadin oldattal
• Subconjuctivális lidocain adagolása
• Photocoagulatio a processus ciliare vonalában
• Micropulsatio a fekély vonalában
• A fekély feltisztítását követően gyógyászati kontaktlencse felhelyezése
• Subconjuctivalis gentamicin és dexamethason injektálása
• Intrapalpebralis lidocain injektálása
• Szemhéjak összeöltése nem felszívódó varrattal

A posztoperatív kezelés során szükség volt szisztémás antibiotikumos kezelésre, gyulladáscsökkentő, antibiotikum és immunszupresszáns hatóanyagot tartalmazó szemcseppek adagolására, orálisan alkalmazott gyulladáscsökkentő, láz- és fájdalomcsillapító gyógyszerre. Kiegészítő kezelésként A-vitamin olaj adagolását javasoltuk. A műtétet követő 10 napban gallér viselése volt szükséges, ezután került sor a varratszedésre. Ekkorra a fekély gyógyulófélben volt, ám a kutya vélhetően a gallér viselése ellenére dörzsölhette szemét. A továbbra is fluoreszcein pozitív fekély területe változatlan, körülbelül 8x10mm-es volt, felülete azonban egységesebbé vált. A szaruhártya ödémája még fennállt, így ezen tényezők okán, a terápiát újabb 10 nappal meghosszabbítottuk.
Újabb bódítást és precíz előkészítést követően ismét gyógyászati kontaktlencse felhelyezésére és tarsoraffiára került sor. A két szem eltérő hatóanyag tartalmú szemcseppekkel történő kezelése, valamint a szisztémás antibiotikum kúra továbbra is indokolt volt, továbbá javasoltuk a gazdinak a későbbiek során kivitelezendő orrháti redőplasztikát, valamint a befelé forduló szemhéjak lézeres plasztikáját.

Tíz nap elteltével Enzo varratszedésre érkezett rendelőnkbe. A varratok, valamint a kontaktlencse eltávolítását és a szemtájék megtisztítását követően láthatóvá vált a gyógyuló szaruhártya. A fekély fluoreszcein tesztre negatív lett, felszíne egységesebbé vált. A szaruhártyán még mindig jelentős volt az ödéma, továbbá sarjerek jelentek meg a perifériáról a fekély centrumának irányába. A szöveti regeneráció serkentésére, a vérkeringés és anyagcsere fokozására, valamint a gyulladás csökkentésére szemészeti feltéttel ellátott safe laseres kezelést alkalmaztunk. A lézerterápia csökkenti a túlzott hegszövet képződést, mivel javítja a sérült terület vérellátását, elősegíti a salakanyagok hatékony eltávolítását, ezért gyorsítja a gyógyulási folyamatot. A gyorsabb gyógyulás mindig kevesebb hegszövet képződést eredményez.
A szisztémás antibiotikum adagolására, valamint a gallér viselésére már nem volt szükség, azonban a szemcseppek rendszeres applikálása továbbra is elengedhetetlen. A szemhéjak kezelésére napi kétszeri tetrán szemkenőcsöt javasoltunk.
Két hét elteltével ismételt kontrollon járt rendelőnkben Enzo. A szemhéjakon a korábbi öltések sebei szépen, szinte nyom nélkül gyógyulnak, a medialis canthusban felelhető pigmentáció külső széle halványodni látszik. Szemnyomás 23-23 Hgmm, a fekély gyógyulási folyamata tovább zajlott, továbbra is fluoreszcein negatív, a terület ödémája, ereződése csökkent. Az ínhártya és kötőhártya gyulladástól, váladéktól mentes. A tetrán szemkenőcs végleg elhagyható, a szemcseppek még változatlan adagolásban javasoltak.

Újabb négy hét elteltével a lelkiismeretes gazdik ismételten ellenőrzésre hozták Enzot. A szemhéjak a korábbiakban megállapított módon enyhén befelé fordulnak, ezért mindenképpen lézeres szemhéjplasztika javasolt a későbbiekben. A szaruhártya a bal szemen fényes, ép, a medialis canthus pigmentációja tovább vékonyodott, a jobb szemen a fekély nyoma sokat halványodott, a szaruhártya állapota tovább javult, felülete egységes, az ödémás terület beszűkült. Természetesen ismét elvégeztük a fluoreszcein próbát, ami ezúttal is egyértelműen negatív lett. Az ínhártya ereződéstől mentes, a kötőhártya halványrózsavörös, gyulladás, váladékozás nem tapasztalható. A szemnyomás 19-20 Hgmm. Pupillatágítást követően a bal szemen jól elbírálható szemfenéki képet kaptunk a funduskamerás vizsgálat során. A papilla ép, a szemfenéki artériák és vénák közepesen teltek, a tapetum lucidumon törőközeg rendellenesség nem látható. A jobb szem fundusa a még fennálló, centrális helyeződésű cornea ödéma miatt nehezen elbírálható. Ultrahangos vizsgálat során mindkét szemlencse alsó vonala enyhén áttűnik, azonban a korábban fennálló iridocyclitis megszűnt, mindkét üvegtest tiszta, denzitásfokozódás, gyulladás, vérzés nem tapasztalható, az üvegtesti határhártya ép, a retina vonala húrszerű, retinaleválás nincsen.
A szemcseppek bár csökkentett adagban, de továbbra is javasoltak, kontroll két hónap múlva.

dr. Valker-Takács Liliána
Kiséri Állatorvosi és Lézerszemészeti Rendelő - Budapest
1194 Budapest, XIX.ker., Hofherr A. u. 38-40.
Hétfőtől Péntekig: 14:00-17:00
Vissza a tartalomhoz