lap tetejére Szemnyomásmérő - Kutya szemészet és kutya szembetegségek

Szemnyomásmérő - Kutya szemészet és kutya szembetegségek

Tartalomhoz ugrás

Szemnyomásmérő

A vizsgálatainknak elengedhetetlen részét képezi a szemnyomás mérés. A mérést Tonovet készülékkel végezzük, mely teljesen fájdalommentes, az esetek többségében helyi érzéstelenítésre, bódításra sincs szükség az elvégzéséhez. Ezen eszköz működési elve, hogy egy apró érzékelő ér hozzá a szemhez több alkalommal, majd a gép a szaruhártyáról történő visszacsapódás sebességéből számolja ki a szemnyomást.

Normál esetben a szemnyomás 10 és 18 Hgmm közé esik. Emelkedését többféle megbetegedés is okozhatja, melyek közül ki kell emelni a zöldhályogot (glaukóma) melynek egyik jellemző, de nem minden esetben jelentkező tünete a szemnyomás emelkedés.
A megemelkedett szemnyomás a szemben oxigén és tápanyag ellátási zavarokat okoz, ugyanis az ott található ereket összenyomja. A nyomás következtében a vér nem tud megfelelően áramlani, így az oxigén és a tápanyagok cseréje zavart szenved. Az emelkedett szemnyomás következtében a retina, a szemlencse és a szaruhártya is súlyos károsodást szenvedhet. Előfordul az is, hogy a szemnyomás csökkent értéket mutat. Ezzel a problémával gyakran akkor találkozhatunk, ha a szemet valamilyen átható sérülés érte, és a szemben található csarnokvíz szivárogni kezd.
Hétfőtől Péntekig: 14:00-17:00
Vissza a tartalomhoz