lap tetejére Szűk zugú glaukóma következményes cataractával - Kutya szemészet és kutya szembetegségek

Szűk zugú glaukóma következményes cataractával - Kutya szemészet és kutya szembetegségek

Tartalomhoz ugrás

Szűk zugú glaukóma következményes cataractával

Állatorvos kolléga irányított hozzánk előzetes szemészeti vizsgálat után egy három éves amerikai bulldog kan kutyát. A tulajdonos elmondása szerint a szem elszürkülése előtt rövid idővel a kutya viselkedése megváltozott, visszahúzódó lett, szemét időnként dörzsölte és két alkalommal addig nem tapasztalt agresszív viselkedést mutatott. Az állatorvos kolléga, aki folyamatosan felügyeli az állat egészségét, részletes szemészeti vizsgálatot javasolt. Szemhéjak épek voltak, ectropium, entrópium, a harmadik szemhéj előesése nem volt észlelhető.

Szemnyomás 32-32 Hgmm mindkét szemen. A vizsgálat Tonovet-tel történt. A szaruhártya ép, de a pachymetria megnövekedett, 650-680um volt.Tapasztalataink szerint ekkora mértékű szaruhártya felvastagodás az átlátszóságot még nem veszélyezteti, jelentősebb elhomályosodás nem szokott bekövetkezni. A szaruhártya endothel sejtjei sokkal később jelzik az oxigéndiffúziós zavart, mint a retina GCC rétegei. A GCC réteg 32Hgmm-s szemnyomásnál fellépő oxigéndiffúziós zavarnál, már elvékonyodást mutat. Amely, ha hosszú ideig tart, hiába végzünk sebészeti-lézersebészeti beavatkozást konzervatív kezeléssel kiegészítve, a károsodás végleges. A cataracta műtét sem hozhat teljes eredményt ezek miatt. Pupilla a bal és jobb szemen is fényre gyengén reagált. Kétoldali cataracta volt, mind fundus kamrával, mind UH-val megállapítható. A szemfenék nem vizsgálható, UH vizsgálattal retinaleválás, vérzés, daganatos elváltozás nem látszódott. Vércukor 5,3 mmol/l.
OCT vizsgálattal a csarnokzugok szűknek bizonyultak, a lencse és a szivárványhártya között synechia volt látható. A synechia a szivárványhártya mozgását valmint a csarnokvíz elfolyását akadályozta a pupillán keresztül a Schlemm csatornák felé.Ultrahang vizsgálattal láthatóvá vált a bal szemen a hatalmas, duzzadó lencse, mérete 1,36x1,13 cm volt. A duzzadó lencse nekifeszül a szivárványhártyának és csarnokzug szűkületet idézett elő, melynek következménye a megnövekedett szemnyomás. Jelen esetben a processus ciliare-n végzett photcoagulatio véleményem szerint önmagában nem elégséges, hiszen a csarnokvíz elfolyás nem javul jelentősen ennek következtében (Photocoagulatio a csarnokvíz termelés mennyiségét csökkenti.)A 820 nm-s Supra lézerrel végzett photcoagulatio mellett YAG lézerrel iridotomia-t kell végezni trancornealisan a cornea megnyitása nélkül. Ezt a műtéti beavatkozást a YAG lézer nélkül is elvégeztük korábban, amikor mély altatásban szaruhártyát a limbus vonalában megnyitottuk és iridotomia-t végeztünk. Ez a beavatkozás mely egy nagyon szép klasszikus szemészeti műtéti megoldás.Yag lézerrel dexdomitoros bódításban, helyi érzéstelenítéssel végeztük el a transcornealis beavatkozást 3mJ energiával. A szivárványhártyára fókuszálva megtörténik az iridotomia, melynek helyét jól látjuk. Ennek következtében a csarnokvíz keringés normalizálódik. A műtét után azonnal elvégzett szemnyomás mérés eredménye határozza meg a photcoagulatio eredményét. Egyik lézeres beavatkozás sem csökkenti a duzzadó lencse méretét, azt a pahcoemulsificatorral elvégzett cataracta műtét fogja megváltoztatni.A kettős lézeres műtét célja és eredménye azonnali fájdalomcsillapítás és a retina rétegeinek védelme és egy tervezhető catarata műtét előkészítése.dr. Dobos András
Kiséri Állatorvosi Rendelő
címzetes egyetemi docens, PhD doctorandus

dr. Pengő Boglárka
Kiséri Állatorvosi Rendelő
állatorvos


Hétfőtől Péntekig: 14:00-17:00
Vissza a tartalomhoz