lap tetejére Térd anatómiája - Kutya szemészet és kutya szembetegségek

Térd anatómiája - Kutya szemészet és kutya szembetegségek

Tartalomhoz ugrás

Térd anatómiája

Gyakori betegségek
 
A térdízület (articulatio genus) tulajdonképpen 2 ízület( articulatio femoropatellaris a combcsont és a térdkalács által alkotott ízület, az art. femorotibialis pedig a combcsont és a sípcsont által alkotott ízület) amelyek funkcionális egységet alkotnak. A térdkalács (patella) az egyenes combizom ( m. rectus femoris) véginával és a patella szalagjával( lig. patellae) alkot egy funkcionális egységet, amely végül a sípcsont elülső részén tapad( tub. tibiae).A combcsont és a sípcsont között helyezkednek el a C-alakú porcok(meniscusok) és szintén a femur és tibia között, egymásra fekve találhatóak a keresztszalagok( elülső és hátulsó kereszteződő szalagok- lig. cruciatum craniális és caudális).Oldalról a külső és belső szalagok( collateralis szalagok) rögzítik az ízületet. Ezek a legfontosabb anatómiai képletek. 
1. sulcus trochlearis( patella árka)- combcsont
 
2. tuberositas tibiae( ezen tapad a térdkalács szalagja)- sípcsont
 
3. fibula (szárkapocscsont)
 
4.elülső keresztszalag( lefutásának iránya cranio-medio-laterális)
 
5. hátulsó keresztszalag( lefutásának iránya caudo-latero-distalis)
 
6. lateralis meniscus( külső C-porc)
 
7. medialis meniscus( belső C-porc) 
Térdízület biomechanikája
 
Lig. patellae mechanikája: m. quadriceps összehúzódásának( izomcontractió) következtében a femorotibialis ízületben flexió és extensió alakul ki, melynek eredménye az lesz, hogy a patella siklik az árkában. Fontos azonban a közhiedelemmel ellentétben, hogy nem a patella mozog, hanem a combcsont alatta!
 
Hajlításban( flexió):
 
-collaterális szalagok ellazulnak
 
-elülső szalagok megfeszülnek
 
- lat. meniscus hátracsúszik
 
- meniscusok széttérnek
 
Nyújtáskor( extensio)
 
- collaterális szalagok megfeszülnek
 
- elülső szalagok ellazulnak
 
- lat. meniscus előrecsúszik
 
- meniscusok összetérnek
 
Rotációt főként az egymáson X alakban fekvő keresztszalagok akadályozzák meg, kis mértékben a collaterális szalagok is. M. Popliteus viszont segíti.
 
A két kereszteződő szalag lefutása ellentétes( X szalagok) irányú
 
Elülső kereszteződő szalag lefutása craniomediodistalis( combcsont lat. condylusának belső oldaláról a fossa intercondylarisból ered és a tibia plató area intercondylaris cranialis medialisban tapad.)
 
Hátulsó kereszteződő szalag lefutása caudolaterodistalis( combcsont med. condylusának belső oldaláról ered és az inc. poplitea területén tapad.) A hátulsó X szalag hosszabb és vastagabb, mint az elülső.
 
Ezen anatómia szituációk következtében érthető, hogy sokkal gyakrabban sérül az elülső keresztszalag és sérül a belső, medialis meniscus( mediális microarthrotómia elég a cleaning up elvégzéséhez műtét során sokkal kisebb feltárásból is kivitelezhető)
 Térdízület normál szögelése 
Térdízület teherviselő felszíne:
 
A sípcsont platója(teherviselő felszín) minden kutyában caudálisan,  hátrafelé lejt. Ennek a lejtési szögnek egyenesbe hozásával a lejtés megszűntethető, ezáltal a keresztszalag stabilzáló hatására nem lesz szükség. 
Ez olyan mintha egy kiskocsit lejtős talaj helyett egyenes, vízszintes felszínre helyezünk és így már  nem szükséges rögzítés( szalag) ahhoz , hogy ne guruljon el.


Hétfőtől Péntekig: 14:00-17:00
Vissza a tartalomhoz