lap tetejére Trichiasis, districhiasis, ectopic cilia - Kutya szemészet és kutya szembetegségek

Trichiasis, districhiasis, ectopic cilia - Kutya szemészet és kutya szembetegségek

Tartalomhoz ugrás

Trichiasis, districhiasis, ectopic cilia

Trichiasis, districhiasis és ectopias cilia esetén irritációt kiváltó szőrszálakról, szempillákról beszélhetünk.
Trichiasis esetén normál helyen növő szőrszál ér hozzá a szaruhártyához, ezáltal irritációt okozva. Leggyakrabban hosszú szőrű kutyák esetén fordul elő, amikor a szemhéjon, arcorri részen található normálisan növő szőrszálak a hosszukból adódóan a szembe lógnak. Brachycephal, rövid orrú kutyák esetén az irritáció a szem és az orr közötti túl nagy bőrredő következtében alakulhat ki az elváltozás. Ezen szőrszálak folyamatos irrtációt okoznak. Az irritáció következtében kötőhártya gyulladás alakul ki, a szem erősen könnyezik, váladékozik. A szőrszálak a szaruhártyát is irritálják. A gyulladás következtében a cornea szürkés-kékes színűvé, ödémássá válik, szaruhártya pigmentáció, fekély is kialakulhat. A pigmentáció során barna festékanyagot tartalmazó sejtek jutnak a szaruhártya állományába, melynek következtében a szaruhártya átlátszatlanná válik.
Gyakran találkozunk a megbetegedéssel pekingi palotakutya, angol cocker spániel, bichon bolognese, bichon havanese, yorkshire terrier, mopsz, bulldog esetében.
Hosszú szőrű kutyák esetében a megoldást gyakran egyszerűen a szőrszálak rendszeres nyírása jelentheti. Bulldogok, mopszok esetében viszont szükség lehet a túl nagy bőrredő műtéti korrekciójára is. Megfelelő előkészítés után a problémát okozó bőrredőt eltávolítjuk, így megszüntetve a folyamatos irritációt.
Distichiasis esetén egyes normális helyről, a szemhéj széléről kiinduló szempillák rossz irányba nőnek. A rendellenes pillák folyamatos irritációt okoznak. Tünetei a trichiasishoz hasonlóak: kipirult kötőhártya, hunyorgás, fénykerülés, váladékozás, szaruhártya ödéma, fekély és pigmentáció. A szaruhártya pigmentáció az állatot a látásban zavarja, míg a fekély magát a szemet is komolyan veszélyezteti.
Általában veleszületett problémáról van szó, ritkábban trauma, gyulladás következtében is kialakulhat. Gyakran érintett fajták cocker spániel miniatűr hosszú szőrű tacskó, toy uszkár, angol bulldog, golden retriever.
Minden esetben a rendellenesen növő pillák eltávolítására van szükség. A szőrszál kihúzása csupán ideiglenes megoldást jelent. Rendelőnkben a végleges eltávolítás Supra T810 nm-es lézerrel történik. A lézerrel lehetőségünk van a szőrtüsző gyors és kíméletes roncsolására, ezáltal megoldva a problémát.
Ectopiás cilia estén a szempilla a szemhéj belső felületén növekszik. Tünetei a fentebb említett szempilla rendellenességekhez hasonlóak. Általában veleszületett megbetegedésről van szó. Gyakran érintett fajták a shih tzu, lhasa apso, golden retriever, boxer. Az ectopiás cilia szintén folyamatos irritációt okoz. Az állat szeme, a kötőhártya kipirul, erősen váladékozik, hunyorog, gyakran dörzsöli a szemét. A szaruhártya elszürkülhet, pigmentáció sőt akár fekély is kialakulhat.
Gyógykezelése műtéti úton történik. Fontos, hogy ne csak a szempilla kihúzása történjen meg, hanem a szőrtüsző végleges roncsolása is. Rendelőnkben ez lézeres úton történik.

Hétfőtől Péntekig: 14:00-17:00
Vissza a tartalomhoz