lap tetejére Yorkshire terrier szembetegségei - Kutya szemészet és kutya szembetegségek

Yorkshire terrier szembetegségei - Kutya szemészet és kutya szembetegségek

Tartalomhoz ugrás

Yorkshire terrier szembetegségei


Yorkshire terrier jellemző szembetegségei
                                          
                                         Pillaszőr rendellenességek

A többi hosszú szőrű fajtához hasonlóan yorkshire terrierben is gyakran találkozunk különféle pillaszőr rendellenességekkel.
Trichiasis: Hosszú szőrű kutyák esetén a szemhéjon, arcorri részen normálisan növő szőrszálak a hosszukból adódóan a szembe lógnak. Ezen szőrszálak s szemet irritálják, így kötőhártya gyulladást, a szemek váladékozását, szaruhártya pigmentáció,t sőt súlyos esetben akár fekélyt is okozhatnak.
Distichiasis: Rendellenes irányba növő szempillákat jelent. A rendellenes pillák folyamatos irritációt okoznak. Tünetei a trichiasishoz hasonlóak, kipirult kötőhártya, hunyorgás, fénykerülés, váladékozás, szaruhártya fekély és pigmentáció. Gyógykezelése rendelőnkben végleges lézeres eltávolítással történik.Szürkehályog
A szürkehályog vagy más néven catarcata a szemlencse elszürkülésével járó megbetegedés. Egészséges kutyában a szemlencse átlátszó, így zavartalan utat biztosít a fény retinára történő vetülésének. Szürkehályog esetén a fény nem tud megfelelően áthaladni rajt, ráadásul rugalmasságából is veszít, melynek következtében a fény sem a megfelelő helyre érkezik így a látás nem lesz éles. Legszembetűnőbb tünete, hogy a normál esetben fekete pupilla szürkés-fehéres színűvé válik. Kezdetben sötétedéskor, majd nappali fénynél is látászavar jelentkezik, a kutya nehezen tájékozódik. Kialakulásának okai: gyulladás, cukorbetegség, idős kor, trauma, toxikózis, fertőzés, kortikoszteroidok, hypocalcaemia de lehet öröklött megbetegedés is. Szemcseppes kezeléssel nem csak műtéti beavatkozással gyógyítható.

                                           Glaukóma
A glaukóma egy neurodegeneratív betegség, mely gyakran a szemnyomás megemelkedésével jár. Normál esetben a szemnyomás 20 Hgmm alatt van. Amennyiben ez a érték emelkedett az súlyosan károsítja a szem minden struktúráját. A magas nyomás következtében oxigén és tápanyag ellátási zavar alakul ki a szemben, többek között a retinában. A retina sejtjei különösen érzékenyek az oxigénhiányra, így magas szemnyomás esetén igen gyorsan elpusztulnak. A glaukóma hátterében nagyon gyakran genetikai okok állnak, de kialakulhat egyéb szemészeti megbetegedés vagy anyagcserezavar, egyéb szervi megbetegedések következtében is. Jellemző tünetei a kipirult kötőhártya, ínhártya, kékes-szürkés szaruhártya, tág pupilla, váladékozás, hunyorgás, szemdörzsölés vagy a szem méretének megnövekedése. Kezelése ideiglenesen történhet szemcseppek is, azonban végleges megoldást csak a műtéti beavatkozás jelenthet.
Hétfőtől Péntekig: 14:00-17:00
Vissza a tartalomhoz