lap tetejére Zöldhályog - glaukóma - Kutya szemészet és kutya szembetegségek

Zöldhályog - glaukóma - Kutya szemészet és kutya szembetegségek

Tartalomhoz ugrás

Zöldhályog - glaukómaA zöldhályog egy neurodegeneratív betegség, mely során a retina, valamint a látóideg sejtjei károsodást szenvednek, elhalnak. A sejtek károsodása a megemelkedett szemnyomás következtében jön létre. Normál esetben a szemben található csarnokvíz termelése, valamint elvezetése egyensúlyban van. A csarnokvíz az úgynevezett sugártestben termelődik. Ez a folyadék a hátsó szemcsarnokból a pupillán keresztül az első csarnokba jut, majd onnan speciális csatornákon keresztül kikerül a szemből és a szisztémás keringésbe jut. Abban az esetben, ha a sugártest túl sok csarnokvizet termel, vagy az elfolyás akadályozottá válik, megnövekszik a szemnyomás.

Ez a megnövekedett nyomás a retinát tápanyagokkal és oxigénnel ellátó ereket összenyomja, ezáltal a hatalmas oxigén igényű idegsejtek károsodnak, elhalnak.
A zöldhályognak több típusa van. A primer (elsődleges) zöldhályog nem köthető más szemészeti megbetegedéshez (pl.: lencseluxatio) vagy belgyógyászai kórképekhez, hátterében genetikai okok állnak. Különösen gyakran fordul elő francia bulldog, angol bulldog, mopsz, cocker spániel, chow-chow, bicon havanese, bolognese, boston terrier fajtákban.
A primer glaukóma mindkét szemet érinti, azonban a tünetek nem feltétlenül mindkét szemen egyszerre jelentkeznek, azonban ha az egyik szemen észleljük a tüneteket fontos, hogy a másik szemet is kezeljük a látás megőrzése érdekében.
Másodlagos glaukóma különböző szemészeti elváltozások (uveitis, lencseluxatió, szürkehályog) vagy egyéb belgyógyászati, más szerveket érintő megbetegedések (toxikózis, leukózis, daganat) következtében alakul ki. Ebben az esetben ne csak a szemészeti elváltozást, hanem a kiváltó okot is kezelni kell.
A csarnokzug szögelése, nyitottsága alapján megkülönböztetünk nyílt, illetve zárt zugú glaukómát. A csarnokzugot elölről a szaruhártya, hátulról pedig a szivárványhártya határolja. Csúcsi részében található a trabeculáris hálózat és a Schlemm-féle csatorna melyeken a keresztül a csarnokvíz elvezetése történik a szisztémás keringésbe. A csarnokzug a szögelése alapján lehet nyílt, szűk vagy zárt. Szűk vagy zárt csarnokzug esetén a szemnyomás növekedést az okozza, hogy a csarnokvíz folyamatosan termelődik, viszont a szemből az elvezetése akadályozottá válik. A csarnokzug szűkülete lehet öröklött (pl francia bulldog) de létrejöhet gyulladás következtében is.
A kezdődő zöldhályog tüneteit a gazdiknak sajnos nehéz észrevenni. A betegség elején mindössze annyi tűnhet fel a tulajdonosoknak, hogy a kutya szeme időnként kipirul, a szem erőteljesebben váladékozik. A későbbiekben a szaruhártya kékes-szürkés színűvé, átlátszatlanná, csíkozottá válik, rajta fekély alakulhat ki, állományában erek, pigment jelenik meg, a pupilla fényre gyengén vagy egyáltalán nem reagál. Megváltozhat az állat viselkedése is, aluszékonnyá válik, bágyadt, dörzsöli a szemét, nincs kedve játszani, sétálni, futkározni sőt az erős fájdalom következtében agresszív viselkedés is jelentkezhet. Hosszabb ideje fennálló magas nyomás esetén a szemgolyó mérete is megnövekszik a szövetek nyúlása következtében. A retina károsodása következtében romlik az állat látása, bizonytalanul kezd el mozogni elsősorban idegen helyen, szürkületben, majd nagyfokú látásvesztés esetén már az otthoni környezetben is nekimegy tárgyaknak és végül teljesen elveszítheti a látását.
Rendelőnkben a legmodernebb diagnosztikai és műtéti eszközök állnak rendelkezésre a glaukóma vizsgálatára és kezelésére. A szemnyomás mérést TonoVet készülékkel végezzük. A mérés ezzel az eszközzel teljesen fájdalommentes, még érzéstelenítésre sincs szükség, mindössze egy apró érzékelő ér hozzá a szemhez. A szemnyomás normál esetben 18 Hgmm alatt van. Értéket befolyásolhatja a szaruhártya vastagsága (ödéma, pigmentáció). Hatással van tovább az értékre, ha az állat nagyon ideges, vagy a mérés során túl erősen fogjuk az állat nyakát.
A szaruhártya, a kötőhártya, a harmadik szemhéj, a szivárványhártya és a szemfenék vizsgálata opthalmoszkóppal és Clear View fundus kamerával történik. Opthalmoszkópos vizsgálat során egy nagyító lencsével vizsgáljuk át a szem különböző részeit. A fundus kamerás vizsgálat elve megegyezik az opthalmoskóppal, de ezzel a készülékkel lehetőség van a képek számítógépen történő rögzítésére. Ez azért fontos, hogy a későbbi kontroll vizsgálatokon vissza tudjuk nézni, össze tudjuk hasonlítani a szem állapotát a korábbiakkal, így nyomon követhető a gyógyulás. a szem belső szerkezetét részeit 14 mHz-es ultrahang fejjel vizsgáljuk.  Az ultrahang vizsgálat során át tudjuk tekinteni a szem belső szerkezetét abban az esetben is, ha a szaruhártya olyan mértékben károsodott, hogy nem tudunk rajta keresztül betekinteni a szem belsejébe, vagy a szem belsejét például vér van, vagy szürkehályog akadályozza a szem vizsgálatát. A vizsgálat során fel tudjuk térképezni a szem első és hátsó csarnokát, a retina helyzetéről és a szemlencséről is információt kapunk, illetve vizsgálni tudjuk a látóideg kezdeti szakaszát, valamint a szemgolyó mögötti területeket is.
Rendelőnkben Magyarországon egyedülálló módon lehetőség van Optikai Koherencia Tomográffal végzett vizsgálatra is. Ezzel az eszközzel a szem minden rétegét szinte szövettani részletességgel tudjuk vizsgálni. Segítségével felfedezhető a legkisebb mikrofekély, ereződés, endothel sérülés, szemfenéki elváltozás. A készülék 830 nm-es fénnyel vizsgálja az állat szemét. Ezzel az eszközzel vizsgálni tudjuk a szaruhártya szerkezetét, mérni tudjuk vastagságát, fontos szerepe van továbbá a szaruhártya fekély vizsgálatában, diagnosztikájába, a gyógyulási folyamatok nyomon követésében is.  Vizsgálni tudjuk továbbá a csarnokzug tágasságát, szögelését, mely elengedhetetlen a glaukóma diagnosztikájában. Lehetőség van továbbá a retina alapos szerkezeti vizsgálatára is, vastagságának mérésére, külön-külön tudjuk vizsgálni a belső és a külső retinát is. Az OCT segítségével továbbá meg tudjuk állapítani, hogy a beteg a retinában található csapok, pálcikák, ganglionsejtek hány százalékát veszítette el a glaukóma következtében.
Zöldhályog esetén nagyon a fontos a szemnyomás mihamarabbi normális szintre történő beállítása. Ez történhet ideiglenesen konzervatív kezeléssel, szemnyomás csökkentő szemcseppek alkalmazásával. A szemcseppek egy csoportja a csarnokvíz termelését csökkenti (béta-receptor blokkolók, alfa-2 receptor izgatók, helyi karboanhidráz-bénítók), míg a másik csoport a csarnokvíz elvezetését fokozza. Jelenleg igen elterjedtek a kombinált hatóanyagú szemcseppek, amelyekben hatóanyagok kombinációja található (pl. dorzolamide, timolol). Ezeknek előnye, hogy a különböző hatóanyagok kombinálásával fokozott nyomáscsökkentő hatást érhetünk el. A szemnyomás cseppekkel történő szinten tartásának hátránya, hogy a folyamatos használat során veszít hatékonyságából és végül műtéti megoldásra lesz szükség, a konzervatív kezelés csak bizonyos ideig hatásos.
Akut glaukómás roham esetén a látás nagyfokú veszélyeztetettsége miatt sokszor azonnali szemnyomás csökkentésre van szükség. A nagyon magas nyomás miatt ugyanis a retina rövid időn belül is nagyon súlyos károsodást szenvedhet. A nyomás csökkentése történhet infúziós kezeléssel (mannit), azonban ennek súlyos mellékhatásai lehetnek, így rendelőnkben a sebészeti beavatkozást részesítjük előnyben, a szemből egy tű segítségével leeresztjük a csarnokvíz egy részét.
A szemnyomás normál szinten tartására az egyetlen tartós megoldás a műtéti beavatkozás. Többféle műtéti eljárás létezik. Korábban nagyon elterjedt volt a különböző shunt-ök alkalmazása, mely során egy csövecskét vezetnek az elülső csarnokba, amelyen keresztül a csarnokvíz a kötőhártyára távozik, így csökkentve a belső nyomást. Azonban ezen módszernek a hátránya, hogy tapasztalataink szerint rövid időn belül, többféle okból a bevezetett csövecske eltömődik és megszűnik a nyomáscsökkentő hatás.
Sokkal hatásosabb és tartósabb megoldásnak bizonyult a sugártest roncsolása fagyasztásos (cyclocryoablatio) vagy lézeres (cyclophotocoagulatio) műtéttel, vagy a trabeculáris hálózat lézerrel történő manipulálása (trabeculoplastica).
A fagyasztásos módszer nitrogén-oxiddal történik. A lézeres beavatkozással szemben sokkal nagyobb postoperativ fájdalmat okoz, gyakrabban fordul elő a műtétet követően gyulladás, szemhéj ödéma, uveitis.
Rendelőnkbe Supra T810 szemészeti diódalézerrel szoktuk végezni a glaukómában szenvedő páciensek gyógykezelését. A beavatkozás bódítás és helyi érzéstelenítés kombinációjával történik. A műtét során a sclerán (ínhártyán) keresztül történik a csarnokvizet termelő sugártest sejtek roncsolása. A lézeres beavatkozás előnye a fagyasztásos módszerrel szemben, hogy sokkal jobban, finomabb lépésekkel adagolható, dozírózható, egyedre szabható. A beavatkozást követő három napban a kutya fénykerülő lesz, fájhat a műtét helye, illetve minden esetben fellép kismértékű, steril gyulladás a szemben, ezért a műtétet követő időszakban fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő, antibiotikumos szemcseppeket kell a gazdinak otthon a kutya szemébe csöppentenie. Műtéti gallért viselésére általában nincs szükség, de ez a beteg temperamentumától is függ, fontos, hogy a szem dörzsölését elkerüljük. A műtétet követően egy héttel kontroll vizsgálatot végzünk, mely során ellenőrizzük a szemnyomást, a szem állapotát.

Hétfőtől Péntekig: 14:00-17:00
Vissza a tartalomhoz